Jak ses zrodila nesmrtelná Becherovka

Zrození Becherovky
Zrození Becherovky

Česká republika může být hrdá hned na několik vynikajících podniků, které ji proslavily do celého světa. Vyjmenovat můžeme stále rodinnou firmu Baťa, ale samozřejmě i velice známou značku likéru Becherovka. A právě o Becherovce si budeme povídat, protože se zrodila naprostou náhodou. Becherovka je příkladem, že ty nejlepší nápady na byznys se zrodí tehdy, kdy to nejméně čekáme a kdy nad tím naprosto nepřemýšlíme. Už jste slyšeli o tom, jak se dnes celosvětově známý likér zrodil?

Becherovka je nejen známá svou chutí, ale je taky známá tím, že se zná její recept. Tedy – zná se nějaký recept, jestli je pravdivý, to je otázka. U soudního obchodního zápisu v roce 1866 musela rodina Becherů recept zmínit, nikde se však neuvádí, jestli je skutečně pravdivý. Jelikož je to však dnes velice přísně střežené obchodní tajemství, že možné, že recept, který byl u soudu zapsán, není pravdivý nebo není úplný. Otázkou tedy je, co v receptu, v němž je zatím odtajněn jen květ heřmánku, hřebíček, citronová kůra a muškátový květ, chybí.

Jak znají Becherovku ve světě

Než si řekneme, jak Becherovka vlastně vznikla, je třeba si zmínit i to, jak ji znají ve světě. V současné době ji znají hlavně díky velkému množství ocenění. Becherovka například dostala v roce 1871 stříbrnou cenu na Výstavě řemesel, průmyslu, zemědělství a lesnictví. Kromě toho má i několik čestných titulů a medailí, které obdržela už i v 19. století.

Kde se tu vůbec vzala?

Rodina Becherů nikdy nepřemýšlela o tom, že by rozjela byznys plný alkoholu. Byla to rodina lékárníků, která měla svůj vlastní obchůdek. Vše začalo roku 1769, kdy do vedení firmy nastoupil nejmladší syn Jospeph Vitus, který musel obchod převzít po otci, jenž předčasně zemřel. Všem svým zákazníkům chtěl vyhovět, nechtěl žádné stížnosti. Stížnosti však přicházely hlavně na kapky na žaludek, které byly hořké a které nikomu nechutnaly. Rozhodl se, že vymyslí takový lék, který bude lidem chutnat a který bude od bolestí žaludku pomáhat. A tak se zrodil legendární mok, který popíjíme dodnes a už nejen kvůli bolesti žaludku.